26 kwietnia 2024

Sód w diecie osoby aktywnej

Sód jest pierwiastkiem chemicznym oraz mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu Najpopularniejszą formą sodu jest oczywiście sól kuchenna, której spożycie powinno być reglamentowane. Sód stanowi ważny pierwiastek w codziennej diecie sportowców – niedobory mogą zakłócać funkcjonowanie układów wewnętrznych, niedobór sodu jest również niezwykle istotny w zaburzeniach funkcjonowania gospodarki wodno-elektrolitowej. Sód, poza solą, występuje przede wszystkim w napojach, wędlinach, serach, konserwach, warzywach. Sód jest odpowiedzialny za regulację wszelkich płynów ustrojowych w organizmie. W przypadku sportowców ma to olbrzymie znaczenie- sód pozwala lepiej przyswajać wodę, jak również zatrzymywać ja w organizmie. niedobór wody, zachwianie jej ilości sprawia, iż organizm jest znacznie mniej wydajny. Optymalna ilość sodu pozwala na skuteczny transport aminokwasów oraz węglowodanów do wszystkich tkanek ciała i lepsze funkcjonowanie organizmu. Sód znaleźć można również w napojach izotonicznych.